Op Hvar vind je uitstekende restaurants, fantastische kleine baaien en een groots uitzicht op de bergen en de zee. September en oktober zijn de maanden waarin het niet zo heet is en het aantal toeristen minder. In deze blog lees je over wat je op Hvar kunt doen.

De lucht met een paar wolkjes kleurt vuurrood aan mijn rechter zijde terwijl de maan, bijna vol, aan mijn linker zijde door de sluierbewolking heen probeert te schijnen.
Vanaf het balkon kan ik zowel de zon zien opkomen als zien ondergaan. Dat heb je op Hvar, een eiland voor de kust van Kroatië, in het dorpje Sveta Nedjelja. Ik kijk uit over de zee, de bergen achter me en ik geniet van de heerlijke, rustgevende dennengeur die hier overal, constant aanwezig is.

Het haventje van Svta Nedjelja, Hvar  mountains and beach off the beaten path

1. Sveta Nedjelja dirt road

Hemelsbreed ligt Sveta Nedjelja slechts 17 km van Hvar stad wanneer je via de dirt road reist. Je hebt dan wel een 4WD auto nodig en je moet bestand zijn tegen bergachtige slingerwegen bezaaid met zand, gruis en stenen. Deze weg wordt in 2023 geasfalteerd en tot die tijd is het handiger via Stari Grad te rijden, de tweede grote stad op Hvar.

Sveta Nedjela port berg village

2. Het beste strand van Hvar-eiland

De dirt road tussen Sveta Nedjelja en Hvar-stad, voert langs wijn- en olijfgaarden en wordt gebruikt gemaakt door fietsers en wandelaars. Vanaf Sveta Nedjelja loop je in 30-40 minuten naar het fantastische strand Plaža Lučišća. In het hoogseizoen kun je in de schaduw van het nabij gelegen barretje genieten van het uitzicht.

Beach: plaža Lučišća   plaža Lučišća staand
berg dirt road  dirt road Hvar  

 

2. Sveta Nedjelja en haar verborgen strand Skala

Langs de kust vanaf het haventje van Sveta Nedjela, waar een paar restaurantjes zijn, loop je zo naar Plaža Skala. Dit perfecte kiezelstrand met helder water en groots uitzicht ligt er in het najaar fijn verlaten bij.

Beach Skala  kust beach Skala

3. Via Stari Grad naar Jelsa – Mina Beach & Plaža Grebišće

Stari Grad

In 384 v Chr. werd Pharos, nu Stari Grad, gesticht door de Grieken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toeristisch stadje met haven, boulevard en strand. Vanaf de jachthaven volg je zowel noord als zuidwaarts kustpaden naar kleine strandjes. Duik in de geschiedenis en breng een bezoek aan het fort, ofwel het zomerhuis, van de dichter Petar Hektorovic Gradina Tvrdalj.

Jelsa

De kampeerplekken Mina en Grebišće bij Jelsa hebben strandjes met groots uitzicht op de bergen van het vaste land. Ga je met de camper op pad dan is Camp Grebišće een ideale plek. Waar het water van Grebišće beach eerder groen is, hebben de stranden aan de zuidkust een prachtige, heldere, blauwe kleur. Houd er wel rekening mee dat hier rond half oktober al veel barretjes en restaurantje dicht zijn.

beach stari grad 

4. Hvar Town

Ook in oktober zijn er in Hvar veel toeristen en met 22 tot 25 graden Celsius is het perfect voor een najaarsvakantie. Echter sluiten ook hier de winkeltjes en restaurantjes langzaam maar zeker hun deuren voor het winterseizoen dat eind oktober begin november begint. Gelukkig was mijn favorite restaurant nog open dat parallel met de boulevard, net erboven, gevestigd is.

Wat te doen in Hvar?

Het spreekt vanzelf te slenteren langs de haven, over de Piazza en door de nauwe straatjes.

 Hvar Fort    

Hoog boven de stad verrijst Tvrdava Fortica, het Spaanse fort Hvar. De wandeling er naar toe door de botanische tuin is al bijzonder maar je zult zeker van het fantastische uitzicht over de haven en de Pakleni-eilanden genieten.

eilanden voor Hvar  view fort Hvar haven

Hvar fort Flower  Hvar Fort sunset

5. Blue Cave Excursions

Omdat ik in het dorp Sveta Nedjelja verbleef, maakte ik weer het ritje door de bergen en de nauwe tunnel naar de noordzijde van het eiland, langs Stari Grad naar Hvar. Want wat je absoluut niet mag missen is een boottocht langs eilanden, grotten en baaien.

Op deze dag stap je op een speedboot en laat je je naar 5 eilanden varen

  • Budikovac Blue Lagoon, snorkelen en zwemmen in de heldere, blauwe lagoon
  • Green Cave on Ravnik
  • Stiniva Cove waar je vanaf de speedboot naar toe zwemt om even te luieren en eventueel een drankje kunt drinken
  • Het eiland Vis met het kleinste strand vanwaar een prachtig uitzicht over de baai
  • Het hoogtepunt is de Blauwe Grot op het eiland Bišovo /Bisevo
    Je stapt over op een kleinere boot die in de grot kan varen. Hier zie je een magnifiek, fel licht-blauw licht. Het is de weerkaatsing van het zonlicht door het blauwe water op de zandbodem
  • Pakleni-eilanden met het eiland Palmižana beach
    Een strand om te chillen, luxe restaurants en een botanische tuin met daar achter een haven

Ik maakt deze excursie met Kabina Boats, boekingen kun je via hun website doen of via de app waar ze op een berichtje snel reageren.

https://www.hvarboattours.com/

 

6. Aziatisch eten in Hvar

Al slenterend door de nauwe, middeleeuwse straatjes kwam ik bij Silk; Asian Street Food. Vers, gezond eten in een eenvoudige en prettige ambiance. Bij Silk houden ze van aanschuiven aan de lange tafels, er is geen wifi access en daarom maak je eerder een praatje met je buren. Het is de perfecte plek, even uit het drukke toeristische gedeelte van Hvar waar je een lekker glas wijn kunt drinken bij je verrukkelijke Aziatisch gerecht.

SIlk Asian Street Food

7. overnachtingen

Hvar heeft natuurlijk de meest fantastische hotels, maar wist je dat er op nog geen 10 minuten lopen van het centrale plein een fantastisch hostel ligt? Lukas Lodge & Hostel heeft naast gedeelde kamers, terras, keuken en parkeerplek op straat ook één- en tweepersoonskamers. 

https://lukaslodge.com/

In Sveta Nedjelja was mijn keus gevallen op Nilla Apartments. Dit appartement met parkeerplek en keuken heeft een balkon met uitzicht over zee en aan de achterzijde een zithoek in de schaduw. Nilla is een levendige, vriendelijke vrouw die voor je klaar staat als je iets nodig hebt. Voor mij was het de perfecte plek van waaruit ik naar het strand kon wandelen, hvar kon verkennen met de auto en rustig op het balkon kon werken aan de website en blogs van mijn tour business in Jamaica.

http://www.nila-apartmani.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *