Costa Maya; The reef of Mahahual, Mexico

Introduction and full travel guide

Looking for Caribbean crystal clear blue ocean, white sand beach and calm, peaceful vibes? Mexico, Mahahual is the answer! Relaxing sun getaway, diving and snorkeling at the reef and atolls, good hotels and food, Maya culture and very charming people.
Dive cours Mahahual  Copy of Mahahual BK beach
Whenever you have a couple of days or weeks it would be your holiday for sure. The mangrove woods are protected area therefor Mahahual will never be like Cancun or Playa del Carmen with their big all-inclusive resorts. Mahahual is the little daughter, the friendly fishermen village, with the super chill vibes. It has natural guesthouses and luxury hotels, local restaurants and delicious food. Bars, live music and beautiful souvenir shops. The best of all though is the stunning reef just in front of you and the spectacular atolls further in the ocean. Mahahual is for diving, snorkeling and other nature watersports activities. Mexican Maya culture and history can be visit with ease from Mahahual, Quintana Roo, Mexico.
This is the introduction of the travel guide Costa Maya; The reef of Mahahual, Mexico. Do you want to know all about Mahahual? Unfortunately the online travelguide is not for sale any more, but hé, all my tips and information is in Dutch below, scroll down now!

Mahahual beach and ocean Blue  Mahahual sunset

Snorkelen langs het rif: Mahahual, Quintana Roo, Mexico

Mahahual, aan de Costa Maya, is een klein, rustig vissersdorp. De kustlijn van Mahahual is beschermd gebied in verband met de mangroovebossen. Hierdoor is er vooral kleinschalige horeca en heeft het dorp een vriendelijke, gemoedelijke uitstraling. Met Banco Chinchorro, het op een na grootste nog levende korraalrif, voor de deur, is het zeer aantrekkelijk voor duikers en snorkellaars. Mahahual is het strand voor rustzoekers en watersportliefhebbers; een beautyspot om te zwemmen, duiken, vissen en snorkelen.

Wat zo leuk is aan Mahahual is de dorpsmentaliteit. Het is zo klein dat je al snel contact hebt met de lokale bevolking. En de mensen zijn ook zo bijzonder vriendelijk en kalm, dat maakt je vakantie heerlijk relaxed.
In Mahahual komt drie maal per week een cruiseschip  en wordt het kleine vissersdorp een roerige toeristische bezienswaardigheid. Allerlei souvernirswinkeltjes zie je opeens verschijnen en de promenade (malecon) is die dag gezellig vol; het heeft iets schattigs.

Zoetigheid

Naast snorkelen en zonnen kun je in Mahahual lekker eten en leuke bars bezoeken waar vaak salsa muziek gedraaid wordt.
Ook kun je de heerlijkste crepes eten bij Crepe ‘ n Crepe centraal op de Malecon.  De nutella met banaan en slagroom is om van te watertanden en ook de smooties en juices zijn verrukkelijk. Dit kleine tentje is ook een goede uitvalsbasis voor je kopje thee of capucino. Je kunt er ook fijn even online of gewoon de passeerders begroeten . Crepe ‘n Crepe is open tot elf uur ’s avonds.

Vlak naast Crepe ‘n Crepe zit een klein eettentje waar je onder andere empanada de spinaz kunt eten. Vers, lekker  en gezond, gerund door jonge, vriendelijke mensen. Soms komen ze met de empanadas in een mand over het strand, en wordt je lekker in je luie ligstoel bediend. Houd je ogen dus open!

Andere lokale restaurants liggen aan de achtergelegen straatjes. Je ontdekt ze vanzelf op je avondwandelingetjes.

In de Cassitas van Mahahual, even voorbij de vuurtoten,  zijn kleine supermarkten, barretjes en restaurantjes. Het is een woonwijk waar je ‘s avonds een hapje kunt eten bij Pizzeria Papi of Di Vino. Beide restaurants staan bekend om hun live bands en (salsa) dansavonden. Di Vino heeft een ATM.

Duiken in Banco Chinchorro

Biosfeer reservaat Banco Chinchorro maakt deel uit van het Meso-Amerikaanse Barrièrerif en bestaat uit 3 atollen: Cayo Norte, Cayo Central, Cayo Lobos. Het ligt 34 km uit de kust en met een boot kun je er in 1,5 -2 uur heen varen.
Banco Chinchorro is een ecologisch beschermd gebied en is sinds 1996 officieel een beschermd reservaat. In Mahahual zijn een paar duikshops die een vergunning hebben om duik en snorkel tours te organiseren. Dit is bijzonder spectaculair want er zijn heel wat schepen in der loop der eeuwen op het rif gelopen. Wrakken van galleien en 19 eeuwse koopvaardijschepen liggen op de bodem van de zee en daar kun je zo tussendoor zwemmen. Koraal, sponzen en vissen leven hie r in overvloed. Zelfs schildpadden en dolfijnen kun je hie r tegenkomen.

Overnachten in Mahahual

Als je van levendigheid houdt kies je voor een hotel aan het strand in het centrum, zoals Posada Pachamama, dan heb je wat muziek om je heen en ben je dicht bij allerlei restaurantjes. Omdat alles niet zo ver van elkaar ligt was ik heel blij met het guesthouse Blue Kay dat noordelijker ligt en een lang stuk strand heeft. Hierdoor kun je kiezen of je bij de bar wilt zonnen of verderop waar het stiller is.

Guesthouse Blue Kay

Blue Kay heeft een aantal cabanas met veranda, gelegen in een tuin. De bar en het restaurant liggen aan de andere zijde en aan de overkant van het wandelpad ligt een ideaal, lang stuk strand. Door de palmen en andere planten ziet het er heel verzorgd en cozy uit, alsof het een privéstrandje is dat verderop overgaat in het grotere geheel. Yoga of meditatie in de vroege ochtend aan het strand is hier niet vreemd.

Links aan het strand zie je de vuurtoren en de grote pier waar de cruise ships aanleggen, recht voor je het rif in het water waar de golven op slaan en aan de rechterkant strand met verschillende hotelletjes, bars en restaurantjes.
Op het strand vind je ‘Snorkel Costa Maya’ waar je snorkelgear kunt huren. Je kunt vanaf hier zo het water in en langs het rif zwemmen waar je in de heldere oceaan  al snel allerlei gekleurde vissen kunt spotten. 
Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk om tijdens je lange reis even een break te hebben dan ben je bij Blue Kay precies aan het goede adres. Je ontmoet zo ook makkelijk andere reizigers en op je vrije dagen kun je zelf heerlijk genieten van het strand en de omgeving.

Een andere fijne en levendige plek om te verblijven is ‘Bamboo Hostel‘. 

Mezcal Ritueel – zweethut ceremonie

Tijdens mijn verblijf in hostel/guesthouse Blue Kay kreeg ik van de eigenaar een geweldig aanbod deel te nemen aan een ‘zweethut’ ceremonie. Ze noemen dat ‘Mezcal Ritueel’.
De ceremonie vindt plaats in volledig duister, in een halve bol waarbij je voor het binnen gaan met salie rook wordt gereinigd. Het is een soort iglo van steen alleen is het heel warm. Buiten wordt namelijk een vuur gemaakt waar stenen in gelegd worden, die worden een voor een naar binnen gedragen onder een verwelkomend lied. Deze stenen verwarmen de hele ruimte tot het nog heter wordt dan in de sauna. Daar ga je dus inderdaad van zweten; een reinigings ritueel voor je fysieke, mentale en emotional gestel.

Ik ken het vanuit  Nederland waar ze dit meestal in een tipi doen, zoals de Indianen het vroeger deden. Hier in Mexico gaat het ritueel gepaard met zingen en klappen; een vrolijke uitbundigheid, terwijl in Nederland het meer gericht is op stilte meditatie en innerlijke reis. Het effect is hetzelfde overigens.
Ik kwam er licht en opgeruimd uit en een diepe verbinding en uitgelatenheid was voelbaar. Met z’n allen rende we midden in de nacht met heldere maan over het strand de koele zee in.

Maya Luna

Vier kilometer ten zuiden van het dorpscentrum liggen de mooie villa’s van Maya Luna, met Nederlandse eigenaars. Zon en zee, luieren en lezen, wandelen en waanzinnig lekker eten; dat is wat je hier gaat doen! De eigenaars zitten er al jaren en hebben de orkaan meegemaakt waardoor hun villa’s  behoorlijk waren beschadigd maar alles is weer netjes gerenoveerd. Wil je alleen even een lekker hapje voor de lunch dan kun je bijvoorbeeld met de taxi er naar toe en lopend terug. Een wandeling van een uurtje.

Algemene informatie

Mahahual ligt aan de Mexicaanse Caribische kust, 360 kilometer ten zuiden van Cancún, zo’n 75 km van de grens met Belize, in de staat Quintana Roo. Mahahual heeft zo’n 2000 inwoners. Het dorp heeft een klein centrum en strekt zich ten zuiden langs de kust een aantal kilometers uit. Hier vind je vooral rust en stilte in de paar luxe hotels/villas waar je kunt  relaxen en heerlijk kunt eten. In het dorp zijn 2 hotels met  een ATM, verder  is er  een busstation en er zijn veel kleine restaurantjes en barretjes.

Van Cancun naar Mahahual

Vanuit Nederland vlieg je rechtsteeks naar Cancun. Met ADO bus aan je rechterhand als je naar buiten komt, ga je in 30 minuten naar het centrum van Cancun (66 pesos). Op ditzelfde busstation vind je de bus naar Mahahual.
Vanaf Cancun centrum ADO busstation  rijden er regelmatig bussen naar Mahahual, de reis duurt ongeveer  5 uur en kost ongeveer 6 euro (120 pesos). En je kunt met de bus ook verder naar het zuiden om Xcalak of Bacalar te bezoeken. Bacalar is een heel rustig plaatsje aan het meer met de 7 kleuren, een ideale plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers
Het is ook makkelijk om een auto te huren in Mexico. Je hebt dan meer tijd om onderweg stops te maken. De wegen zijn goed. Cancun is wel een grote drukke stad maar tegenwoordig kun je eenvoudig kaarten downloaden die off line af te lezen zijn.

Wil je meer informatie en filpjes zien van Mahahual, kijk dan op de facebook pagina van Mahahual Quitana Roo, Mexico; Pueblo Ecoturistico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *