Explore the Real Jamaica
on the Natural Rasta Way!

Rappa Rasta Tours is ontstaan uit liefde voor het land en de schoonheid ervan te willen delen. Rappa en Sandra zijn beide co-founder van Rappa Rasta Tours, een tour organisatie in Jamaica waarbij je naast de bekende hotspots de mogelijkheid hebt van gebaande paden te gaan om de pareltjes te ontdekken en de lokale bevolking te leren kennen.

Bob Marley statute Museum Kingston guests and guide Bamboo avenue Jamaica

Veelzijdig Caribisch eiland

Jamaica is een Caribisch eiland, tussen Cuba en de Dominicaanse republiek, dat bekend is van de reggae muziek, Bob Marley, stranden en een ontspannen vibe. Jamaica is het land van ‘wood & water’. Het binnenland is heuvelachtig met boerendorpen, jungle-achtige plaatsen, ontelbare rivieren en watervallen en de berg Blue Mountain.

Kingston is bekend van beroemde (historische) opname studios en dance hall parties. Down town kun je de markt bezoeken en winkelen in de straatjes rond de Parade.
Natuurlijk wil je Trench Town niet missen en up town is het Bob Marley Museum een must.
Waar eerst de murals alleen in Fleet street waren, zijn ze nu ook te bewonderen ten zuiden van de Parade.

De noordkust is het meest toeristische deel van het eiland, dat zeker de moeite waard is te verkennen, maar Jamaica heeft veel meer te bieden. Dit veelzijdige bounty eiland waar musici, schrijvers en filmmakers hun inspiratie opdeden en doen, waar vriendelijke bewoners met hun levendige energie zorgen voor een onvergetelijke vakantie, verdient het om verder ontdekt te worden.

Rappa verblijft meestal in Negril en deels in zijn geboortedorp in het midden van het eiland.
Negril is gewild door 7-miles-beach; heerlijk voor wandelingen en de prachtigste zonsondergangen. Voor reggae live muziek is Negril ook de plek waar je moet zijn; er is altijd wel ergens muziek.

Met Rappa Rasta Tours ga je Jamaica ontdekken; watervallen, baaien en dorpjes dichtbij Negril of verder weg. Met dag trips of meerdaagse (rond)reizen krijg jij je meest geweldige vakantie-ervaring.
Life is a journey, go travel!

Mayfield falls river guests and rappa Martha brae raft river

Reis op maat

Rappa Rasta Tours biedt privé tours in een 7-seater Pajero Jeep. Vaak gaan we met twee tot vier personen op pad. Dat kunnen dagtours zijn of je kiest voor een meerdaagse rondreis.
Informatie, planning en boekingen verzorgt Sandra. Wanneer je aangeeft wat je wilt, maakt zij een reis op maat. Neem bij vragen of voor advies contact op.

Rasta woman guests rappa Guest red stripe rappa rasta

Waarom tours met Rappa Rasta enorm worden gewaardeerd:

Rappa houdt van mensen, van grappen maken en muziek. Hij heeft veel kennis van de geschiedenis van zijn land, van kruiden en de medicinale werking ervan, hij kent alle songs, is een perfecte chauffeur en laat je op een ontspannen manier kennis maken met het ware Jamaica. Veiligheid en plezier staan boven aan zijn lijst.  Kortom: hij is een geboren tour guide!

Als reiziger / vakantieganger verken je op ontspannen manier in korte tijd een groot deel van het mooie, bijzondere en spirituele eiland. Onderweg stoppen we voor pauzes, een foto, barretje of enkel om even de benen te strekken en een praatje te maken met iemand die je pad kruist. Dit zijn vaak de meest geliefde momenten die je nooit zult vergeten.

Bovendien ondersteunen we de kleine ondernemer door local boodschappen te doen, een bar te bezoeken, in een lokaal restaurantje te eten, farmers supporten of een school van spullen te voorzien.
Het mooie van onze reizen is ontmoeten, delen en verrijken.

beach palm ocean

Informatie & contact

  • Specifieke informatie vind je op de website van Rappa Rasta Tours. Hier staan in het Engels onze tours beschreven (klik op een tour voor meer informatie en prijzen), onze missie & visie, foto’s en natuurlijk de geweldige reviews.
  • Word vrienden op Facebook met Rappa Rasta en ‘like’ de fan page Rappa Rasta Tours. Ook hier vind je veel informatie, foto’s en reviews.
  • Daarnaast is er een You Tube kanaal en Instagram.
  • Je kunt ook via dit contactformulier informatie vragen of een dagtrip / rondreis boeken.

Recensies: Jamaica Tours

Wat onze gasten zeggen na hun reis met Rappa Rasta Tours

1. 10-daagse rondreis met drie vrienden

party guests

De drie vrienden Roy, Mark en Martin droomden jarenlang van een reis naar Jamaica en vonden een perfecte aansluiting bij Rappa Rasta Tours. Wij mochten een 10 daagse rondreis organiseren. Roy verwoordt zijn Real Jamaica ervaringen in dit interview met Sandra.

Interview Roy Maart 2019

‘Ik heb het idee dat jij echt naar onze behoeften luisterde en dat je echt de achterliggende wens naar boven wist te halen in de gesprekken die we voerden voorafgaand aan de reis. Want we zeiden natuurlijk: “We willen de natuur zien, de cultuur zien, we willen het eten een beetje ontdekken en reggae”, nou volgens mij is dat helemaal gelukt.

Ik denk dat je heel goed geluisterd hebt. Je reageerde vrijwel op al onze vragen en legde uit wat de opties zijn.
En toen zeiden wij al tegen elkaar: “Volgens mij is dit precies de reis waar we van dromen.” Jullie leveren Maatwerk!

De juiste plek op het juiste moment

Ik vond het ook heel fijn dat je de vibes erachter een beetje ging uitleggen. Wat ik me nog heel goed kan herinneren is dat we struggelden met wat we nou zouden doen met name na Rebel Salute? En dat jij zei: “Go with the flow!” Desnoods kunnen we bij een strandje gaan zwemmen en slapen we overdag. Dan voel je de vibe al: er is ruimte en flexibiliteit.

Je wordt overweldigd door geuren, smaken, uitzichten, weet je wel, je krijgt heel veel prikkels in die eerste dagen al. Maar het tempo lag zo goed dat ik wel vanaf de eerst dag, toen we met Roaring River startte, kon genieten: het tempo lag niet te hoog… het ging toen regenen, we moesten toen even schuilen…
En dan ben je er pas twee dagen en toen hadden we al zoveel indrukken opgedaan. We konden al meteen genieten van alles! Mark en ik keken elkaar toen aan van: “We zijn er… en we zijn ook precies op de juiste plek, op het juiste moment.”

Sprookje

Super local ook die avond aan de zuidkust waar we in een home stay hadden geslapen, wat ook een wens was van ons, daar kijken we ook met warme gevoelens op terug. Sister Audrey vertelde over fruit, de natuur en over hoe ze omgaan met hun omgeving. “Meet de locals”, wat ons thema was, krijgt waarde en heeft een extra lading op het moment dat je bij iemand thuis mag slapen. Dichterbij de Rasta’s kan je niet komen! Dat jullie dit kunnen realiseren is voor ons echt fantastisch.

We hebben er heerlijk geslapen, al was het een oud bed met een kuiltje erin, maar het was gewoon fantastisch, het was alleen maar mooi. Ze ging nog wierook ‘s avonds aanzetten en ermee door het huis lopen om een soort sfeer te creëren. Het was bijna een sprookje waar je doorheen loopt.

Hartverwarmende vrienden

We waren in een “local” bar belandt, waar net een feestje bezig was, om de zus van Rappa te ontmoeten. Daar hebben we onder andere ook twee van Rappa’s vrienden leren kennen. We hebben de hele avond lopen drinken en geinen.
Wij hadden een aansteker met een flesopener aan de onderkant. Dat hadden zij nog nooit gezien, ze vonden dat hilarisch. We hebben die aansteker uiteindelijk aan een van hen gegeven, dat was gewoon super leuk, en dan die blijheid van hun weer…
Een van hen was zo onder de indruk van de gift dat hij heel graag iets terug wilde geven, maar wat…?

Zonder dat wij het wisten had hij met Rappa overlegd en de volgende dag, toen wij er niet meer bij stil stonden, kwam Rappa aan met een plastic zakje waar drie stenen in zaten. Namens de vriend gaf hij ons dat zakje met die stenen, die vol kristallen zaten, aan ons.
Zo hebben wij een prachtig aandenken aan die avond en die mensen, ja, zo bijzonder dat we iets krijgen van iemand die eigenlijk niets heeft en dan toch iets met ons gaat delen, Wow, een mooi warm gebaar.

One Love

Wat het ons heeft gebracht is dat we het echte Jamaica hebben gezien.
We vinden vooral Jamaicanen super optimistisch, vrolijk, positief!

En Rappa is uniek, toch? Er is één Rappa. Dat kun je eigenlijk bijna aan niemand uitleggen. Dat gaat om de gesprekken die we hadden, de mensen die hij onderweg groet en hoe zij met elkaar omgaan. We hebben samen gezongen, gelachen en een borrel gedronken…
Ja, Rappa heeft wel, met jou, onze reis gemaakt.
Ik denk dat juist de combinatie van jou en Rappa zo uniek is: dat je met een echte Rasta op pad bent, die gewoon helemaal is wie hij is en dat is mooi.
We hebben tegen elkaar gezegd dat we nog nooit iemand hebben ontmoet die zoveel liefde in zich heeft. Het klinkt misschien raar als mannen dat over elkaar zeggen, maar als je het hebt over One Love… hetzelfde doel nastreven….dat is Rappa.
Dat vonden wij heel uniek. Hij is super steady en hij is vrolijk. Hij heeft humor maar kan ook heel serieus zijn en spiritueel.

Jij en Rappa zijn Rappa Rasta Tours. En jij maakt nog een hele mooie vertaalslag op de juiste momenten. Door ook met jou te kunnen praten en wat achterliggende informatie, die jij vanuit de Nederlandse cultuur kunt toelichten, werden dingen veel duidelijker.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je samen iets deelt. Ja, dat maakt Rappa Rasta Tours uniek. De vibe, weet je, het is positive vibration, dat is wel wat we hebben beleefd.

Voor wie?

Avontuurlijke reizigers, die naast de kustplaatsen het binnenland met de prachtige natuur willen verkennen en ín Jamaica willen kijken, letterlijk en figuurlijk, moeten met jullie mee op reis.

Ik sluit niet uit dat je een keer een bekende van ons aan de lijn krijgt want we hebben jullie al aanbevolen in onze kennissen- en vriendenkring.

Star rating

Ik denk niet dat iemand dit beter had kunnen doen dan jullie. We hadden iets in ons hoofd en jullie hebben dat ingekleurd. Het was niet te lang, niet te kort, er miste eigenlijk niets. Jullie krijgen van ons 5-sterren!’

2. Losse dag tours met het gezin 

Rasta drum nine mile

Gertjan en zijn vrouw Suzan waren Rappa Rasta Tours tegen gekomen op het internet. Zij boekten samen met hun volwassen kinderen Stan en Roos 5 losse dagen bij Rappa Rasta Tours. Gertjan en Suzan zijn eigenaars van een goedlopend technisch installatiebureau. Hun wens is, in een rustig tempo, het ware Jamaica verkennen. Hun liefde voor muziek en natuur staan hierbij voorop. Dit is wat Gertjan over de tours zegt.

Gertjan Nordmann, juli 2018

‘Ik heb alleen maar positieve ervaringen, ja, van het begin tot het einde. Alles wat we onderweg gezien hebben, waar we geweest zijn…
Ik vond het ook een hele mooie volgorde: de eerste dag Dunn’s River Falls, wat vreselijk toeristisch is en waar we eigenlijk het gevoel hadden ‘‘daar word je doorheen geloosd’’.
De tweede dag Ys Falls. Nou, dat vond ik al honderd keer mooier en de derde dag, lekker rustig, naar Roaring River. En dat was nóg weer een mooiere ervaring, om het zo maar even te zeggen.

Op weg naar Ys Falls viel me de openheid van mensen meteen op. Aan het strand bij Blue Fields, bijvoorbeeld, waar wij bij de arts & craft Rasta nog wat spullen hebben gekocht, kon je gewoon rustig met elkaar op straat zitten praten. Zo bijzonder! Dat vond ik heel prettig.

Het ware Jamaica hebben we echt kunnen beleven. We hebben door het dorp Roaring River gelopen, het fruit geproefd rechtstreeks van de bomen vandaan, de natuur daar, het eten…dat vind ik prachtig om mee te maken
En het rijden ook he, dat is toch anders, want je hebt die ramen open, dus je ervaart al die geluiden van de straat. En dat er dan, als we door zo’n dorp heen rijden, er opeens 20 van die speakers op elkaar gestapeld zijn met keiharde muziek eruit… dat soort dingen, dat is gewoon mooi. Dat beleef je veel meer dan wanneer je er met zo’n toeristische bus doorheen knalt. Dat sprak ons zeer aan.

Voor we naar Glistening Waters gingen, hebben we ergens in een restaurantje wat gegeten, midden in Falmouth. Dat is ook weer een heel andere beleving, dat je eigenlijk nergens, in de wijde omgeving, een toerist ziet. Ik heb me ook, op wat voor een manier of waar dan ook, geen seconde onveilig gevoeld, absoluut niet. Al moest mijn dochter wel wennen aan de starende blikken.

Ook onderweg zo mooi, in de Jeep met Rappa, die een jaar jonger is dan ik ben, draaide we mijn muziek. Ik draai m’n hele leven al reggae, hij ook, en dan zit je met z’n tweeën al die liedjes mee te zingen, terwijl je toch negen duizend kilometer van mekaar bent geboren. Dat je door die muziek verbondenheid hebt, dat vond ik heel speciaal.

De dingen die met muziek te maken hadden, vond ik persoonlijk natuurlijk mooi om te zien. Van de Tuff Gong Studio tot Peter Tosch Mausoleum en Nine Miles. Dat soort dingen, ja, dat vond ik echt indrukwekkend, ja. En dat ik samen met m’n zoon op de steen bij Bob Marley ganja heb zitten roken, dat hoort erbij. Vind ik leuk, ja.
Nine Mile vond ik sowieso het meest indrukwekkend. Dat komt omdat ik al, nou zeg 35 jaar, groot fan ben van Marley. Bij 30 graden liep ik, met kippenvel over m’n hele lijf, om zijn graf heen.

En natuurlijk was het leuk alle enthousiaste opmerkingen op Face Book van over die ene foto die ik gemaakt heb van Rappa voorop die vissersboot. Ja, ongelofelijk. Soms moet je wel eens geluk hebben met dat soort dingen: Rappa staand in de boot… ‘‘locks’’ in de wind…turend over de oceaan. Dat heeft veel losgemaakt bij anderen. Leuk ook dat die foto is gedeeld.

Ik zou het zeker aanbevelen, in principe voor iedereen als je tenminste op een relaxte manier al die dingen wilt zien: wat ik in het hotel zag, best een druk gedoe met die bussen en taxi’s.

We hebben het echt waanzinnig naar ons zin gehad en ik ben blij dat we met jullie allemaal (deze tours) hebben kunnen doen.
Van te voren perfect geregeld door jou (Sandra), mooie volgorde, mooie verdeling en heel erg prettig.
Ik zeg 5 sterren, 100%, ja! En het is ook zeker niet de laatste keer dat wij naar Jamaica zijn geweest.’

3. Weinig tijd, veel willen zien: One day Kingston

Edwin is eigenaar van een full service communicatie bureau en wil zijn leven lang al naar Jamaica. Op zoek naar een authentieke tour met dito local tour guide, kwam Edwin al snel bij Rappa Rasta Tours uit. ‘De belofte die jij doet – die al in je naam zit: “Explore the Real Jamaica in the Natural Rasta Way” – trok me meteen aan… en zo is het ook gegaan!’
Lees over Edwins ervaring wanneer hij een dag met Rappa Rasta naar Kingston gaat.

Edwin Staps, juni 2018

‘kijk, wat ik heb gedaan, ik heb gezocht naar een Jamaicaanse tour guide, dat vind ik het gaafste. De foto’s op de website van Rappa Rasta Tours zijn te gek en de reviews op Face Book positief. Dat is belangrijk: dat je het avontuur kunt opzoeken en het helemaal kunt vertrouwen. Je maakt wel zo het echte Jamaica mee.

Onderweg van Montego Bay naar Kingston, zijn we bij een paar plaatsten gestopt. Zo ook bij een tankstation, weet je wel, ik vroeg of hij koffie wilde. Dus ja, dat wilde hij eigenlijk wel. En dan zo’n gebaar van “ga dat maar halen, ga maar even zelf koffie bestellen.”
Je gaat je dan iets vrijer bewegen, in de omgeving waar je in bent, en dat je niet afgesloten bent achter glas van een bus, vol toeristen of iets dergelijks. Dat vind ik gewoon tof.
Ik hecht veel waarde aan die kleine dingen.

Wat bijvoorbeeld zo mooi is: dat we, aangekomen bij Tuff Gong, even moesten zoeken, want alle wegen waren op dat moment opgebroken, dat Rappa dan de auto parkeert zo vlak voor een wegafzetting en dat dan een Jamaicaan meteen komt en zegt: “Je kunt daar niet in, je moet omrijden, die en die kant op.” Maar uiteindelijk gooien ze dan toch die wegversperring open en konden we er zo doorheen rijden, weet je, dat soort dingen.

Wat ik ook mooi vind, wat Rappa deed, en wat ik prettig vond en mooi om te zien; bij al die stoplichten in Kingston heb je al die gasten die de ramen komen wassen en dingen willen verkopen. Rappa legt uit hoe daar mee om te gaan, maar in ieder geval… dan kun je ook dingen kopen, en hij koopt zelf eigenlijk ook best wel veel. Mooi om te zien, hij is daar ook echt voor de mensen, hij is daar ook om wat hij verdient meteen met de mensen te delen, dat vond ik ook al meteen een mooi gebaar. Want de mensen hebben weinig en hebben ook niet de capaciteit om hun leven op te bouwen. We deelden dezelfde visie hierin.

Weet je wat het is? Ik zou het aanbevelen aan mensen… alle mensen… want Rappa is voor iedereen toegankelijk. Ik zou het iedereen adviseren. Het is gewoon echter.
Als beoordeling zou ik echt de maximale 5 sterren geven!
Dat is ook wat ik al meteen tegen Rappa zei: “Ik wil eigenlijk volgend jaar weer terug!” ­­
Ik vind Rappa een positief figuur, hij speelt het niet, dat kon ik merken en dat vind ik, ja, dat is echt geweldig! Dat je met een tour guide op stap bent maar het voelt meer alsof je met een vriend op pad bent.’