Twee weken zijn bij lange na niet genoeg om Lesbos, het Griekse eiland voor de kust van Turkije, te verkennen. Met de tips uit deze blog zie je meteen wat je er allemaal kunt doen.
 Ga dus op Lesbos genieten van strandjes, oude stadjes, maak wandelingen en duik in de oudheid.
Archeologische vondsten hebben namelijk aangetoond dat het eiland sinds 5000 v.Chr. bewoond werd en het een beschaving kende die leek op die van Mycene en Troje. Natuur, cultuur, geschiedenis en lekker eten; Lesbos heeft het allemaal.

     

1. Mitilini; één van de oudste steden van Griekenland

De hoofdstad van Lesbos ligt aan de zuid-oostkant, niet ver van het vliegveld. Wandel over de promenade langs de haven of de marina en via de hippe winkelstraat, Ermou terug. Aan de kopse kant van de haven zijn allemaal leuke barretjes en restaurantjes. Je moet zeker eens bij Loksa gaan lunchen en een bezoek brengen aan café Pi.
In de zomermaanden worden bij de burcht interessante, culturele evenementen georganiseerd.
Daarnaast kun je in Mitilini musea bezoeken, is er een fort en 7 km naar het noorden kun je het Romeinse Aquaduct bezichtigen.
Wil je uit de stadsdrukte in het zonnetje uit eten met uitzicht over de zee? Ga dan naar het nabijgelegen dorp Panagiouda voor een lunch of dinner. In de haven zijn verschillende restaurantjes.

Dit mag je zeker niet missen! 
Authentiek en heerlijk eten? Bij Ouzotharapia (eigenaar Yianni ofwel John) in het dorp Afalonas kun je niet alleen leuk en lekker eten, er is ook live muziek met zang in een authentieke Griekse setting. De taverne ligt op een heuvel vlak naast de kerk van de ‘Maagd Maria’ (Εκκλησία της Παναγίας); zeker een bezoekje waard! Reserveer je plekje op tijd, want het is er altijd vol.

2. Agiasos

 

 

Aan de voet van de kleine Olymbos ligt het bergdorp Agiasos. Het is een belangrijke pelgrimsplaats met de bedevaartskerk ‘Panagia ti Vrefokratousa’. Vanuit dit charmante dorpje met de smalle straatjes maak je fantastische wandelingen door olijfgaarden. Vanaf het noorden (bij ’t restaurantje To Stavri) start een goed gemarkeerde rondwandeling naar Karini. Hier kun je in het gelijknamige barretje uitrusten en genieten van de waterval. Deze wandeling is in te korten door halverwege in het dorp Asomatos de Romeins aangelegde weg terug te volgen naar Agiasos. Fitte en actieve avonturiers gaan natuurlijk de top van Olymbos op (968m.).

Ben je niet zo’n wandelaar, ga dan naar het zuiden en geniet van het turquoise, heldere water van de mooie baai Paralia Tarti.

3. Top plek Skala Eresou mag je zeker niet missen op je vakantie naar Lesbos

   

Het dorp aan de zuidkust heeft een schattig pleintje met restaurantje en een heerlijk, lang strand. Bij de vissershaven wandel je naar de oude Akropolis waar een Byzantijnse ruïne te bewonderen valt. Van het Byzantijnse kasteel is slechts een ronde, een rechthoekige toren en een watertank over, maar je hebt er een prachtig uitzicht.
Ga ook even de andere kant op, langs de promenade, waar het strand breder en rustiger is. Hier vind je achter de bomen het nudistenstrand. Of wandel de heuvel op, vanwaar je spectaculair uitzicht hebt bij het kapelletje van de profeet Ilias.

Geniet je graag van het strand zonder veel restaurantjes en zonder dorp? Tussen Tavari en Eresou ligt het strand Chrousos.


4. Verwonder je over het ‘Petrified Forrest’; Het versteende woud van Lesbos

 

Heel Lesbos maakt sinds 2012 deel uit van het UNESCO-netwerk van 89 geoparken. En binnen dit gebied aan de westzijde van het eiland waren zo’n 15 tot 20 miljoen jaar geleden de twee vulkanen op Lesbos, en anderen in de Egeïsche zee, actief. Het bos met eiken, sequoia, kersen en notenbomen werd door uitbarstingen bedekt met lava, as en modderstromen. Door siliciumdioxyde veranderde de houtstammen in het fijnste marmer met kleuren als geel, bruinrood en wit.
Wandel door het uitzonderlijke park met de mooiste vergezichten en/of bezoek het nabij gelegen museum.

5. Reis naar Mandamados vanuit Mithymna

 

Dit waanzinnig mooie uitzicht wil je ook zien! Enerzijds de kust met vele strandjes en in de verte Turkije, anderzijds het prachtige bergachtige terrein.

Ga shoppen bij Dimitris Stamatis Pottery in Mandamos zelf. Deze schattige pottenbakkerswerkplaats c.q. winkel is een familiebedrijf waar je authentieke Griekse schalen, borden, vazen en heel veel andere dingen kunt bewonderen en kopen. Houd dus een plekje in je handbagage vrij!

 

Wil je ook een keer een strandje helemaal voor jezelf? Ten oosten van Mandamados zijn verschillende baaien en strandjes. Sla bij Astropotamos af, neem de dirt road en zet je auto langs de kant van de weg. Wandel vervolgens naar Χρυσή Άμμος (gouden strandje/golden beach).
Nu je toch in de buurt bent, neem dan meteen een kijkje bij de pottenbakkerij in Ag. Stefanos: Dimitris Kouvdis Pottery.

 

Verwen jezelf, bij voorkeur met zonsondergang, op een heerlijk visgerecht bij Ταβέρνα Τελωνείο (Douane Taverne): het Griekse, blauwe restaurant langs de weg met een terras op het strand, waar je fantastisch uitzicht hebt over de zee.

6. Mithymna

Ontdek het prachtige noorden van Lesbos via de ‘groene weg’ van Mandamados naar Mithymna en sla bij Sykamnia af. Ga een kopje koffie drinken in het idyllische dorpje Skala Sykamnias. Het uitzicht is er ook fantastisch.

Zigzaggend je weg vervolgend zie je van verre het kasteel van Mithymna boven op de berg uittorenen.
Struin omhoog en omlaag door de smalle straatjes met winkeltjes en barretjes die overdekt zijn door blauwe regen. Drink of eet heerlijke, Griekse gerechten in een van de restaurantjes bij de gezellige haven en de dag is helemaal compleet.


   

In de omgeving van Mithymna en Petra zijn verschillende strandjes. Houd je van thermale baden dan moet je zeker bij het strandje Eftalou, net even buiten Mithymna, een helend bad gaan nemen. Het water is behoorlijk warm en je kunt net als bij een sauna afkoelen in de zee en weer opwarmen in het hete water. Je ziet de witte koepel van het bad vanzelf als je de dirt road op loopt. Natuurlijk zijn er ook de meer luxe, betaalde, spa’s te vinden.


7. Meer super tips voor je verblijf op Lesbos

 

  • Bezoek ten noordoosten van Eresou het ‘donkey center’ of ga een dag, week of een paar maanden mediteren in het meditatie centrum Osho Afroz.
  • Deze fantastische Eco Farm Toumba krijgt een top score: ‘laid back feeling with activities’ in een liefdevolle, natuurlijke omgeving: Toumba.
  • Spot witte Flamingo’s bij Alikes Kallonis ten noorden van golf van Kalloni. Vogelliefhebbers komen sowieso aan hun trekken op Lesbos. Weet je dat de golf van Kalloni en de golf van Gera zijn ontstaan doordat de vulkaankegels, waaruit Lesbos is ontstaan, in zee zijn gezonken? De baaien staan bekend om de visvangst op sardines.
  • Drink de originele en zoete Ouzo bij een van de Ouzo distilleerderijen in Plomari of bezoek het museum. Een gezellig cafeetje kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld de unieke Seven Seas Taverna, waar je ook heerlijk vis kunt eten.
  • Ga zwemmen en snorkelen bij de prachtige baai van Tarti (kiezelstrand). Er zijn allerlei voorzieningen voor een fijne ‘beach day’.
  • Breng een bezoek aan één van de vele Kloosters dat Lesbos rijk is.

      

Tips voor hotels en guesthouses:

  • Eresou: Natasia Studio’s
  • Toumba Eco Farm, 15 km ten zuiden van Agiasos
  • De fantastische villa aan het strand: Michaela Beach Houses, onder de rook van Mithymna (Molivos)
  • Heliatoras Studios in het gehucht Thermi ten noorden van Panagiouda is een basic, rustig gelegen guesthouse met super vriendelijke Griekse eigenaren.

Buiten het hoogseizoen is Lesbos vanuit Nederland goed te bereiken via Athene en Thessaloniki. Vanuit Dusseldorf zijn er ook vluchten naar Lesbos, vaak goedkoper dan vanuit Schiphol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *